Marató Barcelona 2013

“Decepció, ràbia i impotència però seguiré, seguirem, la temporada segueix i vull seguir gaudint com fins ara. Sóc feliç corrent, sóc feliç així.”

Aquestes van ser les últimes paraules en la crònica de la Marató de Barcelona 2012. Avui 17 de març de 2013 començo just pel final, sóc molt mes feliç que fa un any (no només pel triomf d\’avui) i vull seguir gaudint d\’aquest esport per molts anys.

La Marató de Barcelona era l\’objectiu principal d\’aquesta temporada. Després d\’acabar un bon 2012 sent Campió d\’Espanya de Mitja Marató i internacional en el Cpt. del Món, ens marquem l\’objectiu de millorar les 2:15´28 de Berlín al 2010 i si pot ser córrer en 2:13´30 per aconseguir una plaça per Moscu.

La temporada va iniciar de la millor manera possible, campió en la popularíssima Behobia Sant Sebastià i un triomf a la Mitja de Cambrils. A principis de 2013, just a l\’inici de la planificació d\’aquesta marató, passo per una baixada física important i haig de baixar la intensitat i volum de km’s per poder recuperar-me a temps i poder córrer tant bé com sigui possible a la Mitja de Granollers, primer “test” seriós per veure a quin nivell estic competint. La veritat que no va anar molt bé ja que uns problemes musculars no em van deixar córrer tot el que volia i podia, però vaig tornar a quedar entre els 10 primers i la marca no va ser del tot dolenta. El millor… en tres dies gràcies al Jym (massatgista) i a COS vaig recuperar aquestes molèsties i enfocàvem les últimes 6 setmanes prèvies a la Marató amb ganes, forces i il•lusió.

Aquestes 6 setmanes han anat a la perfecció excepte l\’última, és a dir aquesta.

El diumenge nit vaig començar amb esgarrifances i la febre va arribar als 38.2º, el cos com si m\’haguessin donat una pallissa i el cap començava la setmana amb dubtes. El dimarts esperava millorar i tot el contrari, més febre, diarrees i vòmits i ara ja començava a preocupar-me bastant. Sabia que aquesta setmana ja estava tot fet i havia de descansar, però no d\’aquesta manera i sense saber com em podia afectar aquests dies de debilitat pel diumenge. El dimecres ja vaig començar a trobar-me millor però ni molt menys al 100%, vaig sortir a rodar a la tarda mitja hora i les sensacions eren horribles. Per fi el dijous vaig poder rodar 45´amb més bon feeling i agafar confiança per córrer al màxim el diumenge, almenys provar-ho i el que diguessin les cames és el que faríem, el cap estava molt fort i amb ganes de marató. I això justament és el que ha passat avui.

Aquesta nit ha estat per oblidar, vaig intentar ficar-me al llit aviat (21:30) per poder dormir més hores i ha estat un fiasco. Laura, la meva dona és la que mes ho ha sofert, donant voltes com un hàmster a la seva roda, no he pogut dormir més que 2 hores. No estava nerviós per la cursa però l\’obsessió de dormir-me perquè sabia que havia d\’aixecar-me a les 5:15 ha fet que la ment no desconnectés i aquesta obsessió per dormir ha estat el meu major enemic. Però bé, contra això no es pot fer res.

Bon esmorzar, bones sensacions estomacals (que no passés com l\’any passat) i camí a Barcelona. Vaig conduint i ara si que comencen els nervis “bons” previs a una prova com els 42,195km. Tot llest, avituallaments, dorsal, xip i les tres llebres que m\’ajudaran a aconseguir un bon temps. A l\’escalfament les sensacions són bones, desitjo sort als altres companys i “PUM” tret de sortida.

Primer parcial en els 10km perfecte, clavadíssim i gran treball de les llebres fins a aquest punt. 31´18 i el cos i cames perfectes. L’“escalfament” ja està fet, ara anem a pel primer tram seriós de la marató. Al km 12 Pablo Villalobos que si tot anava bé em portaria fins a la meitat de la prova em diu que no es troba bé i abandona, una llàstima perquè dels tres corredors, era el més alt i corpulent i em tapava bé del vent que avui s\’ha notat en algunes zones de Barcelona. En aquest punt es posa Benhmbarka a seguir marcant parcials de 3´05-3´08 per km i així passem per la mitja marató en el previst, 1h06 i seguim amb bones sensacions. Aquí de nou em tornen a sorprendre i Moha que intentaria portar-me fins al km 25, s\’obre i deixa de córrer.

Ara comença la marató, les dues llebres més fiables s\’han marxat i em quedo darrere de Mutai la meva última llebre, un kenyà molt baixet i que no portava posat el crono i corria per sensacions. 20km de patiment però ja és això la marató, estic preparat i he lluitat molt durant aquests mesos per millorar la meva marca i no penso abandonar. Juanan (RW Tarragona) em segueix des del primer km amb moto i és espectador del que el kenyà va fent. Em porta a estirades i no controla bé els ritmes, algun km a 2´59, un altre a 3´12, un altre a 3´04… i clar jo li vaig avisant perquè reguli el ritme però em va desgastant i sobre el km 30 noto les primeres enrampades en els bessons. Cura! Queden 12km, les sensacions són més aviat bones de cap i pulsacions però si vaig més ràpid del normal el bessó em dirà que NO i em pot fastiguejar tota la marató. La llebre segueix fent la goma i ja al km 33 s\’acomiada de mi i li agraeixo la seva tasca tot i que podia haver estat alguna cosa més fiable.

Però aquí el que corre és un de mateix i no hi ha excuses. Queden 9 km, la zona del Passeig marítim cap a les Torres Mapfre se\’m fa duríssima, bufa fort el vent de cara i estic més sol que la una. A 100 metres veig a un altre atleta africà que s\’ha despenjat del grup del capdavant i desitjo que s\’enganxi a mi i puguem ajudar-nos en aquests últims km’s i que es faci més “divertit” el llarg viatge que encara queda fins a meta. Que va! Ell va mort i el passo com si jo anés en un F1…i això que vaig fotut a 3´12, però és el que té aquesta prova, quan rebentes, ho fas i molt. Fins al pas per l’Arc del Triomf intento regular el ritme i els parcials em diuen que si no enxampo una “pajara”” de les bones, estic per baixar de 2:13, jo puc (em vaig repetint) i els ànims de Juanan i del públic bolcat als carrers de BCN fan que afronti la baixada fins al temible Paral•lel. Aquesta vegada no hi ha mur sòlid i encara que amb molts problemes als bessons i planta del peu, les enrampades cada vegada que augmento el ritme es pronuncien més fortes, estaré per baixar dels 2:15´28 segur. Km 39.5 gir a Colón i veig l\’última pujada, ufff que llarga per Déu, són una mica més de 2 km agònics on les cames ja no responen, el cap si i visc en un estat d\’impotència terrible. Vull estrènyer però les cames no em deixen! Veig com perdo segons i estaré molt molt a prop de baixar de 2:13´30 el que hagués suposat finalitzar la Marató amb nota excel•lent.

Últim km, cridòria de la gent que ara ni recordo, vaig molt tocat però ja acabo. Mancant 500 metres m\’espera un grup de familiars, amics i coneguts amb la samarreta I RUN WITH LEIVA que han anat seguint la prova pels carrers i metres de Barcelona, animant-me i donant-me forces fins a l\’últim pas. Per “culpa” d\’ells canvio de ritme pensant que si em trenco ja és igual queda poc més d\’un minut de cursa i haig de donar el 101% de les meves possibilitats. Veig el crono a la recta d‘arribada i veig que se m\’escapa aquesta mínima pels mundials. Paro el crono en 2:13´41. Millor marca personal i 5º de la general en una de les principals maratons europees, primer català, i primer atleta no africà darrere dels etíops i kenyans. Estic destrossat i em costa caminar i en aquest moment el sabor és agredolç però mentre passen el minuts m\’adono que és una gran marca i valoro molt positiu l\’actuació d\’avui en aquesta marató, la meva cinquena marató, la meva millor marató fins al moment.

Ara toca recuperar i desconnectar una mica. Estaré 2 setmanes fora gaudint amb la meva dona i veient món 😉

Alguns pensaran que no és una marca extraordinària, no ho és, però per mi és una marca molt treballada, un premi merescut a tot el sacrifici i dedicació des de fa anys i esta clar que segueixo progressant i il•lusionat per millorar més i més. Estic convençut que puc córrer mes ràpid en aquesta distància i que encara queda molt Leiva per fer i millorar.

Agrair al meu entrenador per fer possible que aquest somni segueixi fent-se realitat i aguantar-me durant tants anys. Al meu massatgista (Jym) per la seva dedicació, consells i la seva amistat, a tot l\’equip de COS per fer possible que avui hagi corregut sense problemes i sense por a un nou fracàs per culpa dels meus problemes intestinals, ho hem aconseguit nois! Als meus companys d\’entrenament, al meu club Runnersworld Tarragona i les meves marques col•laboradores, és clar que en els temps difícils que passem, sense ells aquest resultat seria un somni inassolible. A la meva dona, als meus pares i el meu germà per estar sempre en ol bo i en lo dolent així com tota la família i amics amb els quals comparteixo diàriament bons i mals moments. A l\’organització per facilitar-me les llebres i recolzar-me des del primer dia que vaig decidir tornar a córrer a Barcelona.
A tot el moviment I RUN WITH LEIVA, que em dóna aire per poder seguir “vivint” i gaudint d\’aquest esport.

Pensareu… que pesat el Jaume aquest amb tants agraïments! però és el que penso i és el que me’n porto després d\’un dia així. Sóc afortunat, molt afortunat de fer cada dia el que més m\’agrada, i poder compartir-ho amb tots vosaltres és extraordinari. Estic saturat de whats app, Facebook, twitter, mails, etc.… i això és magnífic! Com comprendreu és molt difícil agrair-vos d\’un en un les vostres felicitacions, així que amb aquesta crònica espero que tots us sentiu etiquetats i esmentats.

Abans d\’acabar donar tot el meu suport a la família de l\’atleta que ha mort en finalitzar la marató i encara que són moments molt difícils, dir que Xavier segueix sent un campió allà on estigui i hem de recordar-lo com un més dels valents que han fet realitat el seu somni. Molts ànims i descansa en pau Xavier Jiménez.

Marató BCN 2013: Una més, avui bastant millor que ahir però no tant com la següent.

Una abraçada i espero seguir compartint per molts anys més amb tots vosaltres, dies com el d\’avui.

Jaume Leiva
“Decepción, rabia e impotencia pero seguiré, seguiremos, la temporada sigue y quiero seguir disfrutando como hasta ahora. Soy feliz corriendo, soy feliz así.”

Estas fueron las últimas palabras en la crónica de la Marató de Barcelona 2012.
Hoy 17 de marzo de 2013 empiezo justo por el final, soy mucho mas feliz que hace un año (no solo por el triunfo de hoy) y quiero seguir disfrutando de este deporte por muchos años.

La Marató de Barcelona era el objetivo principal de esta temporada. Después de acabar un buen 2012 siendo Campeón de España de Media Maratón e internacional en el Cpto. del Mundo, nos marcamos el objetivo de mejorar las 2:15´28 de Berlín en 2010 y si puede ser correr en 2:13´30 para lograr una plaza para Moscú.

La temporada inició de la mejor manera posible, campeón en la popularísima Behobia San Sebastián y un triunfo en la Mitja de Cambrils. A principios de 2013, justo en el inicio de la planificación de esta maratón, paso por un bajón físico importante y tengo que bajar la intensidad y volumen de km’s para poder recuperarme a tiempo y poder correr lo mejor posible en la Mitja de Granollers, primer “test” serio para ver en que nivel estoy compitiendo. La verdad que no fue muy bien ya que unos problemas musculares no me dejaron correr todo lo que quería y podía, pero volví a quedar entre los 10 primeros y la marca no fue del todo mala. Lo mejor… en tres días gracias al Jym (masajista) y a COS recuperé esas molestias y enfocábamos las últimas 6 semanas previas a la Marató con ganas, fuerzas e ilusión.

Esas 6 semanas han ido a la perfección excepto la última, es decir ésta.

El domingo noche empecé con escalofríos y la fiebre llegó a los 38.2º, el cuerpo como si me hubieran dado una paliza y la cabeza empezaba la semana con dudas. El martes esperaba mejorar y todo lo contrario, mas fiebre, diarreas y vómitos y ahora ya empezaba a preocuparme bastante. Sabía que esa semana ya estaba todo hecho y debía descansar, pero no de esa manera y sin saber como me podía afectar esos días de flojera para el domingo. El miércoles ya empecé a encontrarme mejor pero ni mucho menos al 100%, salí a rodar por la tarde media horita y las sensaciones eran horribles. Por fin el jueves pude rodar 45´con algo mas de soltura y coger confianza para correr a tope el domingo, al menos probarlo y lo que dijeran las piernas es lo que haríamos, la cabeza estaba muy fuerte y con ganas de maratón. Y eso justamente es lo que ha pasado hoy.

Esta noche ha sido para olvidar, intenté acostarme pronto (21:30) para poder dormir más horas y ha sido un fiasco. Laura, mi mujer es la que mas lo ha sufrido, dando vueltas como un hámster en su rueda, no he podido dormir nada mas que 2h. No estaba nervioso por la carrera pero la obsesión de dormirme porque sabía que tenía que levantarme a las 5:15 ha hecho que la mente no desconectara y esa obsesión por dormir ha sido mi mayor enemigo. Pero bueno, contra eso no se puede hacer nada.
Buen desayuno, buenas sensaciones estomacales (que no pasara como el año pasado) y rumbo a Barcelona. Voy conduciendo y ahora si que empiezan los nervios “buenos” previos a una prueba como los 42,195km. Todo listo, avituallamientos, dorsal, chip y las tres liebres que me ayudarán a conseguir un buen crono. En el calentamiento las sensaciones son buenas, deseo suerte a los demás compañeros y “PUM” disparo de salida.

Primer parcial en los 10km perfecto, clavadísimo y gran trabajo de las liebres hasta este punto. 31´18 y el cuerpo y patas perfectas. El “calentamiento” ya está hecho, ahora vamos a por el primer tramo serio de la maratón. En el km 12 Pablo Villalobos que si todo iba bien me llevaría hasta el ecuador de la prueba me dice que no se encuentra bien y abandona, una lástima porque de los tres corredores que me llevaban en volandas era el más alto y corpulento y me tapaba bien del viento que hoy se ha notado en algunas zonas de Barcelona. En este punto se pone Benhmbarka a seguir marcando parciales de 3´05-3´08 por km y así pasamos por la media maratón en lo previsto, 1h06 y seguimos con buenas sensaciones. Aquí de nuevo me vuelven a sorprender y Moha que intentaría llevarme hasta el km 25, se abre y deja de correr.

Ahora empieza la maratón, las dos liebres más fiables se han marchado y me quedo detrás de Mutai mi última liebre, un keniano muy bajito y que no llevaba puesto el crono y corría por sensaciones. 20km de sufrimiento pero ya es esto la maratón, estoy preparado y he luchado mucho durante estos meses para mejorar mi marca y no pienso abandonar. Juanan (RW Tarragona) me sigue desde el primer km en moto y es espectador de lo que el keniano va haciendo. Me lleva a tirones y no controla bien los ritmos, algún km a 2´59, otro a 3´12, otro a 3´04… y claro yo le voy avisando para que regule el ritmo pero me va desgastando y sobre el km 30 noto los primeros calambres en los gemelos. Cuidado! Quedan 12km, las sensaciones son más bien buenas de cabeza y pulsaciones pero si voy más rápido de lo normal el gemelo me dice que NO, que se va a “enrampar” y me puede fastidiar toda la maratón. La liebre sigue haciendo la goma y ya en el km 33 se despide de mí y le agradezco su labor aunque podía haber sido algo mas fiable.

Pero aquí el que corre es uno mismo y no hay excusas. Quedan 9 km, la zona del Passeig marítim hacia las Torres Mapfre se me hace durísima, sopla fuerte el viento de cara y estoy más solo que la una. A 100 metros veo a otro atleta africano que se ha descolgado del grupo de cabeza y deseo que se enganche a mi y podamos ayudarnos en estos últimos km´s y que se haga mas “divertido” el largo viaje que aún queda hasta meta. Que va! Él va muerto y lo pasó como si yo fuera en un F1…y eso que voy jodido a 3´12, pero es lo que tiene esta prueba, cuando revientas, lo haces y mucho. Hasta el paso por l’Arc del Triomf intento regular el ritmo y los parciales me dicen que si no pillo un “colocón” de los buenos, estoy para bajar de 2:13, yo puedo (me voy repitiendo) y los ánimos de Juanan y del público volcado en las calles de BCN hacen que afronte la bajada hasta el temible Paral•lel. Esta vez no hay muro sólido y aunque con muchos problemas en los gemelos y planta del pie, los calambres cada vez que aumento el ritmo se pronuncian más fuerte, estaré para bajar de las 2:15´28 seguro. Km 39.5 giro en Colón y veo la última subida, ufff que larga por Dios, son algo más de 2 km agónicos donde las piernas ya no responden, la cabeza si y vivo un estado de impotencia terrible. Quiero apretar pero las piernas no me dejan! Veo como pierdo segundos y estaré muy muy cerca de bajar de 2:13´30 lo que hubiera supuesto finalizar la Maratón con nota sobresaliente.

Último km, griterío de la gente que ahora ni recuerdo, voy muy tocado pero ya acabo. A falta de 500 metros me espera un grupo de familiares, amigos y conocidos con la camiseta I RUN WITH LEIVA que han ido siguiendo la prueba por las calles y metro de Barcelona, animándome y dándome fuerzas hasta el último paso. Por “culpa” de ellos cambio de ritmo pensando que si me rompo ya da igual queda poco más de un minuto de carrera y tengo que dar el 101% de mis posibilidades. Veo el crono en la recta de meta y veo que se me escapa esa mínima para los mundiales. Paro el crono en 2:13´41. Mejor marca personal y 5º de la general en una de las principales maratones europeas, primer catalán, y primer atleta no africano detrás de los etíopes y kenianos. Estoy destrozado y me cuesta andar y en ese momento el sabor es agridulce pero mientras pasan lo minutos me doy cuenta que es una gran marca y valoro muy positivo la actuación de hoy en esta maratón, mi quinta maratón, mi mejor maratón hasta el momento.

Ahora toca recuperar y desconectar un poco. Estaré 2 semanitas fuera disfrutando con mi mujer y viendo mundo 😉

Algunos pensarán que no es una marca extraordinaria, no lo es, pero para mi es una marca muy trabajada, un premio merecido a toda el sacrificio y dedicación desde hace años y esta claro que sigo progresando e ilusionado para mejorar más y más. Estoy convencido que puedo correr mas rápido en esta distancia y que aún queda mucho Leiva por hacer y mejorar.

Agradecer a mi entrenador por hacer posible que este sueño siga haciéndose realidad y aguantarme durante tantos años. A mi masajista (Jym) por su dedicación, consejos y su amistad, a todo el equipo de COS por hacer posible que hoy haya corrido sin problemas y sin miedo a un nuevo fracaso por culpa de mis problemas intestinales, lo hemos conseguido chicos! A mis compañeros de entrenamiento, a mi club Runnersworld Tarragona y mis marcas colaboradoras, está claro que en los tiempos difíciles que pasamos, sin ellos este resultado sería un sueño inalcanzable. A mi mujer, a mis padres y mi hermano por estar siempre en lo bueno y en lo malo así como toda la familia y amigos con los que comparto diariamente buenos y malos momentos. A la organización por facilitarme las liebres y apoyarme desde el primer día que decidí volver a correr en Barcelona.
A todo el movimiento I RUN WITH LEIVA, que me da aire para poder seguir “viviendo” y disfrutando de este deporte.

Pensaréis “que pesado el tío este con tantos agradecimientos” pero es lo que pienso y es lo que me llevo después de un día así. Soy afortunado, muy afortunado de hacer cada día lo que más me gusta, y poder compartirlo con todos vosotros es extraordinario. Estoy saturado de whats app, Facebook, twitter, mails, etc.… y eso es magnífico! Como comprenderéis es muy difícil agradeceros uno por uno vuestra felicitaciones, así que con esta crónica espero que todos os sintáis etiquetados y mencionados.

Antes de acabar dar todo mi apoyo a la familia del atleta que ha fallecido al finalizar la maratón y aunque son momentos muy difíciles, decir que Xavier sigue siendo un campeón allí donde esté y tenemos que recordarle como uno más de los valientes que han hecho realidad su sueño. Muchos ánimos y descansa en paz Xavier Jiménez.

Marató BCN 2013: Una mas, hoy bastante mejor que ayer pero no tanto como la siguiente.

Un abrazo y espero seguir compartiendo por muchos años más con tod@s vosotros, días como el de hoy.

Jaume Leiva.

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad